Esitetyt postikuvat 9 tieteellistä nukkumista koskevia vinkkejä terveyden parantamiseksi 833x474 - 9 tieteellisesti todistettua keinoa parempaan nukkumiseen

9 tieteellisesti todistettua keinoa parempaan nukkumiseen

Hyvä yöunet ovat pakollisia, jotta voisit pysyä terveenä ja tuntea olosi virkistyneeksi, mutta kaikille se ei ole helppoa. Viime vuosikymmeninä unen määrä ja laatu ovat laskeneet dramaattisesti tilastoissa.

Jos haluat parantaa unen rutiiniasi, tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla se toimii.

Vähennä altistumista siniselle valolle

Esitetyt postikuvat 9 tieteellistä nukkumista koskevia vinkkejä terveyden parantamiseksi Vähennä sinistä valoa - 9 tieteellisesti todistettua keinoa parempaan nukkumiseen

Siniselle valolle altistuminen päivän aikana on normaalia, mutta öisin se on osoittautunut sotkevan vuorokausirytmiämme, jolloin aivomme ajattelevat, että on jo päivä. Elektroniset laitteet lähettävät valtavina määrinä tällaista valoa.

Voit vähentää sitä käyttämällä sinistä valoa estäviä laseja tai ladata sovelluksia, jolloin laitteesi sininen valo on estetty osan vuorokaudesta.

Ei kofeiinia iltaisin

Esitetyt postikuvat 9 tieteellistä nukkumista koskevia vinkkejä terveyden parantamiseksi Älä kuluta kofeiinia yöllä - 9 tieteellisesti todistettua keinoa parempaan nukkumiseen

Tämän pitäisi olla ilmeistä, mutta monet ihmiset epäonnistuvat juuri tässä. Tutkimuksen mukaan kofeiinin nauttiminen jopa kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa heikentää uniaikaa, koska se stimuloi hermostoasi ja vaikeuttaa kehon säännöllistä rentoutumista.

Hallitse nukkumistasi päivisin

Esitetyt postikuvat 9 tieteellistä nukkumista koskevia vinkkejä terveyden parantamiseksi Ohjaa päivänapoja - 9 tieteellisesti todistettua keinoa parempaan nukkumiseen

Vaikka nopeat kauneusunet voivat olla hyödyllisiä tuottavuudelle ja jaksamiselle, pitkät tai epäsäännölliset päiväunet sekoittavat yöunta. Ei ole suositeltavaa nukkua yli 30 minuuttia päivällä.

Hallitse alkoholinkäyttöäsi

Esitetyt postikuvat 9 tieteellistä nukkumista koskevia vinkkejä terveyden parantamiseksi Alkoholin kulutuksen hallinta - 9 tieteellisesti todistettua keinoa parempaan nukkumiseen

Alkoholinkäyttö iltaisin voi vaikuttaa uneesi negatiivisesti. Se lisää uniapnean oireita, sekä esimerkiksi kuorsaamista. Tämä vaikuttaa dramaattisesti uneesi, vähentäen unihormoni melatoniinin tuotantoa ja sotkien sirkadiaanista rytmiä.

Luovu myöhäisistä illallisista

Esitetyt postikuvat 9 tieteellistä nukkumista koskevia vinkkejä terveyden parantamiseksi Lopeta syöminen myöhään yöllä - 9 tieteellisesti todistettua keinoa parempaan nukkumiseen

Erittäin myöhään illalla tapahtuva syöminen vaikuttaa unikäyttäytymiseen monilla tavoilla, voiden vaikuttaa mm. HGH- ja melatoniinihormonien luonnolliseen tuotantoon. On toisaalta myös poikkeuksia. Tutkimukset osoittavat, että runsashiilihydraattinen ateria 4 tuntia ennen nukkumaanmenoa auttaa sinua nukahtamaan.

Huomioi nukkumaympäristösi lämpötilaa

Esitetyt postikuvat 9 tieteellistä nukkumista koskevia vinkkejä terveyden parantamiseksi Hallitse makuuhuoneesi lämpötilaa - 9 tieteellisesti todistettua keinoa parempaan nukkumiseen

Unen laatua voi parantaa myös lämpötilalla. Lämpimämpi huone voi estää joitakin nukahtamasta ja sekoittaa heidän unikäyttäytymistään. Tutkimusten mukaan lämmin huone lisää myös yöllisiä heräämisiä.

Ota rentouttava suihku

Esitetyt postikuvat 9 tieteellistä nukkumista koskevia vinkkejä terveyden parantamiseksi Ota rentouttava suihku - 9 tieteellisesti todistettua keinoa parempaan nukkumiseen

Kylvyn tai suihkun ottaminen juuri ennen nukkumaanmenoa on äärimmäisen kannattavaa. Tutkimusten mukaan se parantaa unen laatua, joidenkin lähteiden mukaan myös nopeuttaa nukahtamista ja pidentää syvän unen jaksoja.

Panosta vuoteeseesi

Sänkysi, patjasi ja jopa tyynyt vaikuttavat suuresti unen laatuun. Vaikka sängyn valitseminen perustuu omaan mieltymykseesi, on suositeltavaa vaihtaa se 5-8 vuoden välein laadun ylläpitämiseksi.

Ei kuntoilua iltaisin

Vaikka säännöllinen kuntoilu kannattaa unen kannalta, sen tekeminen ennen nukkumaanmenoa on todella negatiivinen unen laadun kannalta. Liikunta lisää valppautta ja hormoneja, kuten epinefriiniä ja adrenaliinia. Harjoittele säännöllisesti, mutta älä juuri ennen nukkumaanmenoa, tai tulet katumaan.

Vaikka on paljon ihmisiä, jotka putoavat uneensa joka ilta ilman minkäänlaisia ongelmia, jotkut meistä joutuvat kokeilemaan näitä vinkkejä parantaaksemme unen laatua.

Kokeile itse!